19 Mart 2013 Salı

Okul Öncesi Eğitim Neden Önemlidir?




 İnsanoğlu için yaşamın tümü geniş anlamda bir eğitim sürecidir. Bu süreç içinde çevresindeki diğer bireylerle sürekli bir iletişim ve etkileşim içinde bulunur. Birey, doğuştan gelen niteliklerini en üst düzeye çıkarabilmek için değişik dönemlerde birbirinden farklı, yaşa uygun bir yaşam ortamına ihtiyaç duyar.

Araştırmacılar, günümüzde yaşamın ilk altı yılının önemine değinmektedirler ve ilk yılların kişinin gelecekte nasıl bir birey olacağının belirleyicisi oldukları konusunda giderek daha fazla görüş birliği içerisindedirler. Zeka gelişiminin % 60′ının 0-6 yaş arasında tamamlandığı araştırma bulgularındandır. Bu nedenle de okul öncesi dönem ve bu dönemde uygulanacak eğitimin önemi, her geçen gün daha fazla vurgulanmaktadır.

Okul öncesi eğitim; zorunlu eğitim çağına kadar çocukların zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal gelişimlerini sistemli bir ortam içerisinde daha iyi sağlayan, becerilerinin gelişmesine yardım eden, onlara olumlu alışkanlıklar ve davranışlar kazandırmayı hedefleyen ve ilkokula hazırlayan bir eğitim devresi olarak tanımlanabilir. Çocukların ilköğretime başlamalarından önceki dönemde zihinsel, duygusal, kültürel, bedensel ve sosyal gelişimini göz önünde bulundurup yaş ve yetenek özelliklerini de dikkate alarak yapılan planlı ve programlı bir eğitim alanıdır.

Çocukların temel bilgi ve beceriler kazanması, kendilerini ifade etme yeteneklerinin gelişmesi, özgüvene sahip olmayı öğrenmeleri ve geleceklerini belirleyecek olan toplumsal ve ahlaki değerlerin aktarılması yaşamın ilk yıllarından başlar. Bu yıllarda temeli atılan beden sağlığının ve kişilik yapısının ileri yaşlarda aynı yönde gelişme şansı çok yüksektir. Ayrıca çocuğun okul öncesi yıllarda aldığı eğitim ve kazandığı deneyimlerin, ileriki yaşlarındaki öğrenme yeteneği ve akademik başarısıyla ilişkisi olduğu gözlenmiştir. Araştırmalar, okul öncesi kurumda eğitim görerek ilkokula başlayan çocukların, bu eğitimi göremeyenlere oranla daha katılımcı, girişken ve uyumlu olduğunu göstermektedir. Böylelikle okulöncesi eğitimin önemli katkısı, özellikle çocuk ilköğretime başladığı zaman kendini göstermektedir. Bu nedenlerle okul öncesi eğitim büyük önem taşımaktadır.

3-6 yaş çocuklarının eğitimini gerçekleştiren okul öncesi eğitim kurumunu, annenin yokluğunu giderecek veya yerini alacak bir kurum olarak değil, annenin tek başına çocuğun ilk yıllardaki rolüne katkıda bulunan, bu rolü yaygınlaştıran ve üzerine eklemeler yapan bir kurum olarak değerlendirmek gerekir. Çocuğun dış dünya ile ve okul öncesi eğitim kurumlarıyla tanışma yaşının 2-3 yaş civarındayken olması, ilkokula ve yaşama hazırlık için oldukça önemlidir.

Anaokulu, çocukların ailenin dışına attıkları ilk adım olarak düşünülmelidir. İlk üç yıl içinde çocuk, model olarak gördüğü anne ve babasından pek çok şey alır, gelişir ve kendisine tanınan fırsatlar ölçüsünde belirli bir psiko-sosyal olgunluğa varır. Ancak bu gelişim ev ortamında ve yaşıtları olmadan sınırlı kalmaktadır. Aileler çocuklarını bir kuruma başlatmakla ilgili çoğunlukla yaşlarının küçük olduğu ve henüz hazır olmadığı yönünde bir kaygı yaşamaktadırlar. 3 yaşla beraber çocuğun gösterdiği bedensel, bilişsel, motor, dil, duygusal ve sosyal alanlardaki gelişimler, evde yapılan uygulamaların yetmemeye başlamasına ve çocuğun grup ilişkisine ihtiyaç duymalarına yol açar. Çocuğun anneyle olan bağımlı ilişkisinin de sağlıklı bir biçimde kesilmesi ve ileriki yıllara hazır hale gelmesi önem taşımaktadır, aksi halde bu bağımlılık ilişkisi çocuğa zarar verecek şekilde uzun yıllar devam edebilmektedir.

Her yaş döneminin kendine özgü özellikleri, sorunları vardır. Bu özelliklerin geliştirilip desteklenmesi ve yaşa bağlı sorunların başarıyla üstesinden gelinebilmesi için de okul öncesi kurumlar önem taşımaktadır.

Ailelerin çocuklarını bir kuruma göndermekle ilgili yaşadıkları bir başka tereddüt de, başka çocuklarla bir arada olduğunda hastalanma ihtimalinin yüksek olacağı endişesidir. Ev ortamında fazla uyaran ve aktivite olmadan kalan çocuklar belki daha az hastalanma riski taşımaktadırlar ama diğer gelişim alanları düşünüldüğünde çok şey kaybetmektedirler ve kurumlara devam eden çocuklara oranla gelişimlerinde eksiklikler gösterebilmektedirler.
Sağlık alanındaki uzmanların da belirttiği gibi, çocukların bağışıklık sistemlerinin gelişebilmesi için de ailelerin aşırı koruyucu davranmaması ve çocuklarının hastalanma ihtimalini de göze alabilmeleri gerekmektedir.

 KAYNAK:http://www.gurkancocukyuvasi.com/okul-oncesi-egitim-neden-onemlidir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder